Beşler mutfaktan; bayramların, aile toplantılarının ve kutlamaların en çok tercih edilen tatlısı; baklava. Bu kolay tarifle hızlı ve uğraştırmayan, bi kadar da lezzetli baklavayla gurme misafirlerinizden tam puan alacaksınız.
Baklava Tarifi İçin Malzemeler
Hamuru İçin:
* 100 gram eritilmiş tereyağı (soğumasını bekliyoruz, 7 yemek kaşığı)
* Yarım çay bardağı sıvı yağ
* Yarım çay bardağı süt
* 1 adet yumurta
* 2 yemek kaşığı sirke
* 1 çay kaşığının çeyreği kadar tuz
* 2 yemek kaşığı yoğurt
* 1 çay bardağı su
* 4 su bardağı un
Açmak için:
* 1 su bardağı nişasta
İç Harcı İçin:
* 250 gram toz antep fıstığı
* 50 gram file antep fıstığı
Üzeri ve Katları İçin:
* 250 gram eritilmiş tereyağı (Yaklaşık 18 yemek kaşığı)
Baklava Tarifi Hazırlanışı:
Baklava Hamurunun Hazırlanışı:
- Derin bir kabın içerisine tereyağını, sıvı yağı, sütü, yumurtayı, sirkeyi, tuzu, yoğurdu ve suyu alıp, güzelce karıştırıyoruz.
- Unu azar azar ilave ederek yoğuruyoruz, iyice toparlandıktan sonra tezgaha alıyoruz ve unu ilave ederek ele yapışmayan bir hamur elde ediyoruz.
- Hamuru 24 eşit parçaya ayırıp beze haline getiriyoruz.
- Tezgaha bol nişasta serpiyoruz ve bezeleri tatlı tabağı büyüklüğünde açıyoruz.
- Açtığımız bezelerin üzerini temiz bir bezle örterek 40 dakika dinlenmeye bırakıyoruz.
Hamuru Açma ve Birleştirme Aşaması:
- Tezgahı hafifçe nişastalayoruz. Sonra bezelerin üzerine nişasta serperek birkaç tanesini üst üste koyup tepsimizin genişliğinde açıyoruz.
- Tüm bezelere aynı işlemi uyguladıktan sonra yufka halini alan hamurumuzu birbirinden ayırıyoruz, ne kadar ince olursa o kadar çıtır olur. Bir yufkamızı tereyağı ile yağlanmış tepsimize seriyoruz.
- Açtığımız yufkaları alt ve üst katman olacak şekilde ikiye bölüyoruz. İlk katları sermeye başlıyoruz ve aralarına eritilmiş tereyağını sürüyoruz.
- Ortaya fıstığı seriyoruz.
- Diğer katları da sererken aynı şekilde aralarına tereyağını sürüyoruz. Sonra bıçakla dağıtmadan karelere bölüyoruz.
- Üzerine de kalan tereyağını ekledikten sonra 195 derecede önceden ısıtılmış fırında 10 dakika pişiriyoruz. Ardından fırını 180 dereceye düşürüp 35 dakika kontrollü ederek pişiriyoruz.
- Fırından aldıktan sonra sıcak baklavaya şerbeti sıcak sıcak döküyoruz. Baklava şerbetini çektikten sonra üzerine fıstık serpiştirip servis ediyoruz. Afiyet olsun.