Beşler mutfaktan efsane su böreği tarifi. Kalabalık aile toplantılarının en sevilen ara sıcaklarından biri olan bu tarifi sizler için derledik.
Su Böreği Tarifi İçin Malzemeler
Hamuru için:
- 1,5 tatlı kaşığı tuz
- 6 adet yumurta
- 3,5 su bardağı un
Haşlamak için:
- 1,5 litre sıcak su
- 1 yemek kaşığı sıvı yağ
- 1 çay kaşığı tuz
Ara katları için:
- Yarım çay bardağı sıvı yağ
- 8,5 yemek kaşığı tereyağı
İç harcı için:
- 600 gram beyaz peynir
- Dileğe bağlı olarak maydanoz
Su Böreği Tarifi Hazırlanışı
- Bir kase içerisine yumurtaları kırıyoruz. Üzerine tuzu ekleyip iyice karıştırıyoruz. Ardından unu da ekleyip tahta kaşıkla toplayarak yoğurmaya başlıyoruz. Su böreği için yapışkan bir hamur elde edilmelidir. Orta yumuşaklığa ulaştığında yoğurmayı bırakıyoruz.
- Tezgahımızı unlayarak hamurumuzu alıyoruz ve elimizi de unlayarak bezelerimizi ayırmaya başlıyoruz. Bezelerimizi yaklaşık olarak mandalina büyüklüğünde hazırlıyoruz.
- Bezelerimizi altına un serptiğimiz bir tabak vs. yerleştirip üzerini bir buzdolabı poşetiyle kapatarak yarım saat bekletiyoruz.
- Böreğin ara katları için tereyağına sıvı yağ ekleyip eritiyoruz.
- Dinlenmeye bırakılan hamurumuzun ilk bezesini açarak ince bir yufka haline getiriyoruz.
- Derin bir tencerenin içine bolca su, bolca tuz ve biraz da sıvı yağ koyup iyice kaynatıyoruz.
- Kaynamış suya açtığımız bezelerin bir tanesini atıp 30 saniye haşlıyoruz. Haşlarken, kenarlara yapışırsa bir kepçe yardımıyla yavaşça kenarlardan kurtararak haşlamaya devam ediyoruz. Ardından buz gibi suyun içine atıyoruz. Suyun içerisinde biraz beklettikten sonra yufkayı kepçe yardımıyla çıkarıyoruz ve fazla suyunu yırtmadan hafifçe sıkıyoruz.
- Tepsimizin tabanına eritilmiş yağı bolca sürdükten sonra ilk katmanı seriyoruz. Orta katmana ulaşana kadar aynı işlemi tekrarlıyoruz.
- Orta katmana ulaştığımızda araya peynirli harcımızı yerleştiriyoruz ve kalan katmanları da tamamlıyoruz.
- Böreğimizin en üst katmanına da eritilmiş yağı sürdükten sonra önceden 210 derecede fırında alt üst pişecek şekilde 1 saat 15 dakika pişiriyoruz.
- Fırından çıkardıktan sonra 10 dakika bekletip servise hazır hale getiriyoruz. Afiyet olsun.